Vent2U

Fremtidens ventilation er personlig

Et sundt indeklima er ikke kun er et spørgsmål om at undgå træk, fugt og skimmelsvamp. Stearinlys, madlavning og brændeovne er nogle af de største forurenere af indeklimaet i boliger og kan ifølge forskning sidestilles med trafikforurening. Et dårligt indeklima udgør med andre ord en alvorlig sundhedsrisiko. Virksomheden Vent2U har udviklet en ventilationsløsning, der kan skabe et mikromiljø for frisk, lokal luft og i samarbejde med DTU Byg, DTU Fotonik og Fischer Lighting skal der nu fremstilles en prototype på enheden, hvis effektivitet efterfølgende vil blive testet på termiske mannequiner.
Hvis det står til Vent2U, bliver fremtidens ventilation reguleret efter personlige præferencer. Virksomheden fra Vejle, der er flyttet ind på DTU Risø Campus, skal i samarbejde med DTU Byg, DTU Fotonik og LED-producenten Fisher Lighting udvikle og teste en prototype på en ventilationsløsning, der både sikrer frisk, filtreret luft i respirationszonen og genskaber et naturligt lys med en indbygget døgnrytmebelysning. Enheden, Vent2Unit, skal kunne måle og regulere den ventilerede luftmængde, lufttemperatur, luftfugtighed, lysintensitet og -farve, så det er muligt at tilpasse indeklimaet efter individuelle behov. 
I tillæg med en brugervurdering vil Vent2U på baggrund af de opsamlede data kunne rådgive om eventuelle ændringer i indstillingerne, der kan forbedre brugeroplevelsen.

Vent2Unit skal i første omgang testes på såkaldte termiske mannequiner, der er udviklet på DTU Byg. Mannequinerne i naturtro størrelse er opvarmede og har lunger og kan derfor trække vejret ligesom mennesker. De kan vurdere klimasystemers betydning for menneskers varmeudveksling, til at estimere ventilationens effektivitet og ikke mindst til at vurdere ventilationens rolle for luftbåren spredning af smitte. Efterfølgende skal Vent2Unit testes i et sengeafsnit på et hospital eller plejehjem, hvor et sundt indeklima med dagidentisk belysning forventes at kunne nedbringe liggetiden samt forbedre patienten/beboerens sundhed og dermed livskvalitet. Når de forskellige test er gennemført med tilfredsstillende resultater, vil enheden blive sat i produktion.
 
http://www.link.dtu.dk/deltag-i-innovationsforloeb/fremtidens-ventilation-er-personlig
21 AUGUST 2019